Selvisin torstaiaamuun asti ja sain nähdä taas ihmisiä. Kotikirkkoni pastori vei minut perheensä kanssa oman perinteensä mukaan syömään ravintolaan. Vaikka ateria ei ollutkaan kotona valmistettu kiitospäiväateria, ruoka oli hyvin perinteistä ja äärettömän hyvää. Ainoa huono puoli oli se, että ruokailu loppui nopeammin kuin jos olisimme olleet kotona syömässä, ja minun täytyi jo neljältä mennä takaisin Wellsiin. En kauaa sietänyt olla siellä yksin (varsinkin kun naapurini oli jättänyt herätyskellonsa päälle), joten illaksi lähdin syömään vähän lisää kalkkunaa ISA:n puheenjohtajan (tai pääministerin, niin kuin hän itseään nimittää) kotiin. Ilta oli hauska, vaikka suurin osa vieraista oli espanjankielisiä ja minulla oli välillä hieman ulkopuolinen olo. Todella ystävällisiä he kuitenkin olivat ja olinkin siellä paljon mieluummin kuin yksin huoneessani.
Kiitospäivä sai alkunsa ensimmäisestä talvesta, jotka uudisraivaajat viettivät Amerikassa. He olisivat nääntyneet nälkään, jos intiaanit eivät olisi tuoneet heille ruokaa. Siitä kiitollisina he ylistivät Jumalaa. Tätä tapahtumaa olisi ainakin tarkoitus muistella ja olla kiitollinen, mutta monelle se on ilmeisesti vain juhla jolloin syödään aivan liikaa kalkkunaa (minä söin sitä viime viikolla neljä kertaa) ja valmistaudutaan seuraavaan päivään. Musta perjantai on mahdollisesti kiitospäivääkin suurempi juhla: vuoden tärkein alennusmyyntipäivä. Amerikkalaiset jonottavat kauppojen ovien takana aamuyöllä ja ovat valmiit ryntäämään alennetuille tuotteille heti, kun ovet avataan. Viime vuonna ihmisiä jopa kuoli tungoksessa.
Wallmart avattiin jo kymmeneltä torstai-illalla ja se oli auki ilmeisesti perjantaikeskiyöhön asti. Alun perin ajattelin mennä katselemaan hullutusta, mutta sänky oli mukavampi ja turvallisempi vaihtoehto Jack Nicholsoninkin kanssa. Sitä paitsi ajattelin, että näen tarpeeksi shoppailuhulluja myöhemminkin, perjantaiaamuna oli nimitäin vuorossa reissu Chicagoon.
Chicagossa oli jälleen hauskaa, vaikkakin sateista ja täyttä. Kaupat pursuivat ihmisiä ja kaduilla piti kulkea jonossa. Minua ihmismassat ahdistavat, enkä pidä muutenkaan paljon shoppailusta. Opin myös erään asian amerikkalaisesta ystävällisyydestä: mustana perjantaina sitä löytyy paljon vähemmän. Ihmiset tönivät ja tuuppivat, eivätkä vaivaudu pyytelemään anteeksi. Löydettiin kuitenkin ihan hyviä tarjouksia, mikä oli melkein litistetyksi tulemisen arvoista. Niiden parin päivän aikana, jotka minä, Miyuki ja Erika (toinen japanilainen vaihtari) vietettiin Chicagossa, me käytiin myös museossa, tarkastelemassa kaupunkia yhdestä sen korkeimmista rakennuksista ja syömässä älyttömän hyvää juustokakkua.
Sunnuntai me vietettiin Erikan isäntäperheen, Cindyn ja Bobin, luona. Kiitospäivän jälkeen alkaa joulu ja niinpä mekin käytettiin päivä talon koristelemiseen. Minusta tuntui aika hullulta koristella joulukuusi marraskuussa, mutta ilmeisesti se on maan tapa. Naapuritalojen pihat alkoivat täyttyä muovisista lumiukoista, poroista ja joulupukeista. Cindylla ja Bobilla on onneksi parempi maku mitä joulukoristeisiin tulee, vaikka heiltäkin löytyi kaapista laulava joulupukki. Joka tapauksessa he olivat todella mukavia, ja muutaman tunnin tuttavuuden jälkeen tunsin oloni jo melkein perheenjäseneksi. He alkoivat heti suunnitella, mitä tarjoaisivat, kun seuraavan kerran tulisin käymään.
Viimeiseksi ilmoitusasioita. Ensiksi, täytyy tehdä korjaus aikaisempaan kirjoitukseen. En saavukaan 30. joulukuuta vaan vasta 31. Hämmennyin siitä, että lähden täältä jo 30. päivä. Pahuksen aikaero. Tähän suuntaan jet lagista toipumiseen meni neljä päivää ja ilmeisesti takaisinpäin se on vielä pahempi. Uusi vuosi taitaa mennä nukkuessa.
Unohdin, mikä toinen asiani oli.
Kolmanneksi pidän viikon päästä itsenäisyyspäivänä esitelmän Suomesta kirkon nuorille ja olisin kiitollinen avusta. Jos haluatte vaikuttaa siihen, miten Suomea edustetaan maailmalla, lähettäkää viestiä osoitteeseen liisa_viren@hotmail.com tai facebookiin ja antakaa ehdotuksia, mitä minun pitäisi ehdottomasti sanoa. Tänks.